torsdag 21 januari 2010

ÖVERVIKTIG INTE SAMMA SAK SOM LAT, ELLER?

Ni har säket sett på Biggest Loser på TV nångång? Haft kompisar som varit överviktiga? Kanske ni själva är överviktiga?


Övervikt är ingenting som är kul. Det är ingenting man är glad åt att vara. Tjock. Fet. Rund, u name it. Okej okej, det finns dom som påstår att dom är nöjda med sina runda former, celluliter på benen och töjmärken på hela kroppen. Come on! Javisst, utseende är inte allting, MEN är det verkligen sååå underbart kul med en kropp som inte orkar någonting? Som inte klarar av att promenera till affären runt hörnet? Som inte kan sitta på en cykel, p.g.a att cykelns ramar inte håller och däken däckar efter en kvart? Är det kul att sitta på två säten i bussen? Att bli uttittad på Mc Donalds? Att inte hitta underkläder, strumpbyxor, kläder eller handdukar som passar? Att köpa skor som är 5 numror för stora? Att flåsa efter 3 trappsteg? Att svettas bara av att titta på folk som gympar? Att ha hjärtklappning varje gång man kliver upp ur sängen? Att veta att man är i riskzonen för typ varenda en sjukdom (eventuellt då inte könssjukdomar, eftersom man knappast försörjer sig som prostituerad)? Att man varje år vet att läkaren på arbetsplatsens läkarkontroll kommer att tjata om vikten av att gå ner i vikt? Fundera på det en stund och scrolla sedan neråt.


Jätte kul va?


Hur många gånger har Ni sagt att ni borde banta? Att ni är missnöjda med Era valkar, korvar, magskrynkel, töjmärken, celluliter etc. ?
Hur många gånger har ni börjat banta men gett upp efter ett tag?
Hur många av er har faktiskt lyckats? Om ni ärligt kan svara JA på att ni har varit missnöjda, tagit er i kragen och gått ner i vikt, behöver ni inte läsa mer (får om ni vill), men ni andra kan ta å kolla lite mer...


Visste ni att en del av deltagarna i Biggest Loser faktiskt har haft ett BMI på över 50? (BMI= Body Mass Index) Läs mer om BMI här: http://www.markazits.com/diet/bmi.php
HUR kan man låta det gå så långt? Att man väger så mycket att man börjar vara i klass med en halv personbil?


En sak som jag inte tål är när människor med övervikt påstår att dom inte har tid att banta. Hello, det tar inte tid att banta, det tvärtom ger dej tid! Kvalitativ tid i form av fler levnadsår, betyder det ingenting? Det tar precis lika länge att tillreda en hälsosam middag, som det tar att ringa till Pizzerian och beställa en familjepizza å en läsk. Tror ni mej inte? Men prova då: en av er ringer till Pizzerian under lunchrushen/middagsrushen och den andra steker hönskött (utan olja), river några salladsblad, skär lite grönsaker och kokar upp couscous till. Vem hinner äta först? Och framför allt, vem blev egentligen mättast?


I TID OCH OTID:
1. Att det tar tid att gå på gym eller gympa, det håller jag med om, men vet ni att det tar så satans mycket mera tid att sitta på blodprov och lära sig använda en blodsockermätare/insulinpump än vad det tar tid att köra ett par gympa pass/vecka.
2. Det tar tid att köpa hälsosam mat-och det tar ingen tid att köpa färidglagat???
3. Det är dyrare med hälsomat. nu är det ju så här att en pizza kostar kring 9€, en läsk kring 2€, hemkörning är på ca 3€, det blir totalt 14€. Ett salladshuvud är 1€, ett par tomater kring 1€, en gurka kring 1€, kyckling strimlor 2€, couscous (paketet räcker länge) är ca 3€. Totalt alltså 8€. Låt mej ännu tillägga att hönan räcker åt 2-4 pers, couscousen och salladen lika så. Alltså vad är egentligen dyrare då???


Det där med att banta och leva hälsosamt sitter mellan öronen. Det tar inte mera tid att äta morötter än vad det tar att äta pizza, det tar inte mera tid av ditt liv att ändra din livsstil, tvärtom kan det ge dej mera tid! Du har inte tid att banta å nå en hälsosam vikt, nähä, men har du tid med diabetes, dialys, hjärt- och kärlsjukdomar, förtidig död p.g.a fetma, skönhetsproblem, sömnapnea?


Alla överviktiga människor är inte alls lata. Många försöker ta tag i sin vikt dagligen, kanske till och med motionerar relativt regelbundet, men har ändå svårt att gå ner i vikt. De behöver stöd. Familjemedlemmar och arbetskamrater kunde kanske se sig själva i spegeln innan de gör narr av en bantares lunchlåda, eller försöker komma med goda råd eller gör allt för att locka den tjocka tillbaks i gamla vanor. Det är inte lätt att banta, men det är inte tidskrävande heller!
Du som är överviktig, du behöver inte göra en radikal förändring idag, eller planera in en total omvändning till måndagen. Börja med att ta en promenad när du kommer hem från jobbet. Typ nu när du läser detta. Gå runt kvarteret om du inte orkar mer än så. När du handlar, var stark och gå förbi godishyllorna! Stannar du och tvekar, kom ihåg att den där chokladbiten är god i 5 sekunder. Sedan har du den på låren i 50 år. Eller på magen. Fundera noga nu.
Chokladen, eller 5 extra levnadsår?

Inga kommentarer: